Ugrás a tartalomra

Otthoni hospice ellátás

2022. március 30. szerda
Medek Lívia tüdőgyógyász, hospice-palliatív szakorvos előadása
Otthoni hospice ellátás

Fontos, mindenki számára hasznos program részesei lehettek azok, akik részt vettek Medek Lívia tüdőgyógyász, hospice-palliatív szakorvos „Otthoni gondozás és szakápolás” címmel megtartott előadásán. A kerületi Tüdőgondozóban 2020 szeptembere óta dolgozó doktornő a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete felkérésére immár másodízben fogadta az érdeklődőket: első alkalommal a házi gyógyszertár praktikus összeállítására hívta fel a figyelmet, március 22-én pedig az egészségügy által nyújtott, sokak számára nem ismert, NEAK (korábban: társadalombiztosítás – a szerk.) által finanszírozott hospice-palliatív kezelés lehetőségéről, azaz a súlyos állapotban lévő betegek otthoni szakápolásáról beszélt.

Medek Líviával két szakterületéről, a hospice szolgálatról és a tüdőgyógyászatról, valamint ennek kapcsán a Covid hatásairól beszélgettünk.

– Mit jelent az otthoni hospice ellátás, és hogyan lehet igényelni ezt a szolgáltatást?

– A hospice-palliatív kezelésre elsősorban akkor van szükség, amikor egy onkológus úgy engedi útjára a beteget, hogy további onkológiai terápia nem jön szóba. Ebben a kerületben 2009 óta dolgozom tumoros betegekkel. A teamből elsőként én megyek ki hozzájuk, elolvasom a kórtörténetüket, megvizsgálom őket és hosszasan elbeszélgetek velük, majd a testi-lelki szenvedéseik enyhítése érdekében a táplálkozástól a fájdalomcsillapításig mindent magába foglaló terápiás tervet készítek a számukra. Az ápolás oroszlánrészét a hospice-team tagjai – szakápoló, gyógytornász, koordinátor – végzik. Fontos, hogy a betegek életminőségén javítani tudjunk, és lehetőleg ne kelljen kórházba menni például egy-egy infúzió vagy a nem elégséges fájdalomcsillapítás miatt. Az otthoni hospice ellátást a kórházi kezelőorvosok, a háziorvosok, de maguk a betegek is kérhetik.

– Hol tájékozódhat, aki igénybe venné ezt az ingyenes szolgáltatást?

– A MOHE (Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület) honlapján, az ellátáskereső segítségével lehet információhoz jutni. A miénk a Nővérbank.

– Tüdőgyógyászként milyen tapasztalatokat szerzett a kerületben?

– A tüdőgondozói munka a krónikus betegek, például asztmások és az akut betegek, mint a tüdőgyulladásban vagy tüdőembóliában szenvedők ellátásából, valamint a szűrővizsgálatokból áll. Negyedórám van egy-egy betegre, azalatt kell meghatároznom a teendőket, ezen kívül a megelőzéssel, szűrésekkel és dohányzásról való leszoktatással is foglalkozom. A Covid alatti és utáni időszakban megnőtt a kontrollok száma, és sokaknál előfordulnak posztcovid tünetek is, mint például az erőteljes fáradékonyság, légszomj, hátfájás, szűnni nem akaró köhögés. Érdekes módon a Covid az asztmásokat és a COPD-ben szenvedőket a vártnál kevésbé viselte meg. Ez betudható annak is, hogy ők tisztában vannak a betegségükkel, ezáltal jobban vigyáznak magukra, használják a felírt gyógyszereket, és többségük a tüdőgyulladás, valamint az influenza elleni oltás mellett már a negyedik Covid-oltáson is túl van. 

Tamás Angéla